Новини

136 години от подвига на Христо Ботев и неговата чета.

  29.05.2012 21:30  
"...Жив е той, жив  е!
Там на Балкана, лежи и пъшка,
юнак с дълбока на гърди рана,
юнак във младост и сила мъжка.
На една страна захвърлил пушка,

на друга сабя на две строшена,

очи тъмнеят глава се люшка,
уста проклина - цяла  Вселена !..."


  Уважаеми участници в националния поход Козлодуй - Околчица  посветен на 136-та годишнина от подвига на Христо Ботев и неговата чета, жители и гости на Борован и Общината,
  България има много велики синове и дъщери, дали ценното,което има един човек - живота си за нейното по-добро и щастливо бъдеще.Но един  от най-безстрашните, най-безсмъртните синове на майка България е нейния велик син, поета - революционер Христо Ботев.
    Само на 28 години Христо Ботев успява да остави трайни и незаличими от времето - подвиг и саможертва , които не подлежат на подражание, стихове, които  стоят начело на само в българската , но и в световната литературна  съкровищница.
  Думите "Поет" и "Революционер" вече са се превърнали в нарицателни, заместващи неговото рождено име. Дори само назоваването на кораба "Радецки" и връх "Околчица" извикват в представите ни образа на  Ботев.
   На днешната дата ние почитаме паметта не само на Христо Ботев, но и паметта на всички българи, загинали в името на националното и социалното освобождение и обединение на българската нация.
   Нека преклоним глава пред паметта и великото дело на Христо Ботев и българските герои, дали живота си за нашето добруване днес!
   Дълбок поклон пред подвига на Христо Ботев и хилядите знайни и незнайни герои, загинали за нашето освобождение!

29 май 2012г.                  Кмет на община Борован
                                         инж. Десислава Тодорова