Новини

Връчване на национална награда за патриотична поезия „ Иван Нивянин“ 2015 г.

  29.05.2015 14:52  

За поредна година бяха връчени наградите патриотична поезия „ Иван Нивянин“ . Иван Нивянин остави името си в историята и бъдещето на с. Нивянин със своите стихове, с личните си качества, с героичния си подвиг. Изключително рядко срещано е съчетанието от толкова прекрасни качества в една личност. Със своите  хуманни идеи, със своята душевна нежност и мекота, съчетана със желязна логика той привлича като жив магнит и млади и стари. От него блика едновременно вярата на Вапцаровата поетика и Ботевската решителност в непреклонната борба за своите идеали.

За носители на тазгодишната награда бяха на номинирани  Тодор Биков и Трифон Митев.

Господин Тодор Биков е поет, публицист, политолог, литературен и художествен критик, магистър по дипломация и международни отношения. Работи в Народното събрание на Република България като старши експерт в Комисията по вероизповеданията и парламентарна етика. Неговите стихове, статии и рецензии са публикувани в национални антологии, в българския и чуждестранен печат, в научни сборници и и издания, излъчвани  в националния ефир, както и в различни електронни издания. Лауреат е на поетическия конкурс „ Цветан Зангов“ , Пловдив 1983 г.

Издал е няколко стихосбирки, между които „ Звук от светлина“ / 1990/, „ Високи съзвучия“ /1998/, „ Стихосложения“ /2012 / г., сборник с хайку-поезия „ Прагове“ / 2005/ г. на български и английски език. През 1994 г. основава и оглавява вестник „ АртКлуб“, издание за култура , изкуство и социални идеи,  което излиза до 2004 г. Тодор Биков е член на Съюза на българските писатели. За пети пореден мандат е председател на Клуба на дейците на културата в Пловдив

Вторият носител на наградата за тази година е Трифон Митев.  Господин Митев е завършил журналистика, има висше политическо образование, магистър по финанси и опазване на културното наследство. До 1990 г. е работил в системата на ДКМС и БКП в Чирпан и Стара Загора. Избиран за член на VIIто Велико Народно Събрание, в 36 и 40 Народно събрание.

Публикува във вестниците „  Народна младеж“, „ Отечествен фронт“, „ Септември“/ Стара  Загора/, „Чирпанско време“ /Чирпан/, „ Дума“, „ Национална бизнес поща“ / Стара Загора/.

В момента се занимава с издателска дейност в издателство „ Лаген“, специализирано в издаването на творби на местни старозагорски автори.

Издава стихосбирките „ Перуника“ /2000/, „Обич“ /2001/. През 2015 г. издава българо-сръбска стихосбирка в съавторство с дъщеря си „ Вечерна разходка“. Посвещава своята малка книга за водата – „ С обич за водата“ на 100 годишнината на ВиК Стара Загора.

Лауреатите на наградата получиха почетна грамота, плакет и парична награда от кмета  на Община Борован.  На литературното четене присъстваха гости и жители на с. Нивянин. От Съюза на българските  писатели бе връчено дарение от 70 тома книги за Читалището в с. Нивянин.