Новини

Деня на родилната помощ - Бабин ден в Община Борован

  21.01.2016 15:46  

С поредица от мероприятия беше отбелязан един от най-хубавите български празници „БАБИН ДЕН“

По традиция на този ден се изказват благодарности на тези, които работят в сферата на родилната помощ. Според народните обичаи днес всяка жена, която е раждала с помощта на баба - акушерка, трябва да й се отблагодари. В миналото тези баби са помагали на родилките, но днес се благодари на акушерките. Обредните дарове по принцип са символични и са един вид отплата за помощта. Обикновено тези подаръци са сапун и кърпа за ръце, баница и печена кокошка. Народните поверия гласят, че бабата акушерка трябва да се прекръсти, да запали кандило и прекади къщата, да затвори прозорци, врати и да отвърже всичко завързано, за да е по-леко раждането на родилката. Според друго поверие самото раждане трябва да се пази в тайна и никой, освен свекървата и бабата не бива да разбира за него, защото ако се разчуе, родилката ще се мъчи от болки и ще ражда продължително. Вярвайки на поверия или не, на днешният ден почитаме всички тези, които помагат за случването на  „чудото на живота.

За да останат верни на традицията  пенсионерските клубове от селата Малорад и Нивянин, както и читалищните дейци от Читалище“Цани Иванов 1907 “ с. Борован, организираха малки мероприятия   по случай отбелязването на празника.

Общинското ръководство в лицето на инж. Десислава Тодорова и зам.кмета инж.Слави Димитров , уважиха организираните мероприятия, а също така  поднесоха символични   подаръци от името на общината  на  всички  доктори, медицински сестри и майки родили през 2015 година в Община Борован. Подаръци получиха  4-ма доктори, 11 –медицински сестри и 57 майки.