Новини

Лазарки поздравиха служителите на Община Борован

  22.04.2016 11:21  

Нашият народ нарича празника "Лазар", "Лазарица" или "Лазарова събота". В празничния календар той има подвижна дата. Заема винаги съботата една седмица преди Великден.

                       Характеризира се с няколко особено интересни и старинни по своя произход момински обичая - лазаруване, кумичене и боенек.
                       На самия Лазаровден рано сутринта, пременени в нови и чисти момински носии, закичени с венци и свежи китки по главите, лазарките тръгват на групи по махалата да обикалят селските домове. През цялото време те пеят празнични обредни песни, като изпълняват и своя ритуален танц, наричан най-често "боенек". Стопанката кара лазарките да подскачат високо и да потропват с крака, за да растат високо посевите и да се плодят домашните животни. После тя дарява девойките с яйца, които те събират в кошнички.

                      По традиция Кмета на Община Борован инж.Десислава Тодорова всяка година посреща лазарки в сградата на общинска администрация. И тази година пъстрите лазарки  от ОДК”Маша Белмустакова“ с.Борован под ръководството на хореографа Детелина Крачуновска и директора на ОДК Мая Йорданова поздравиха служителите в администрацията с песни и танци. А малките лазарки от ЦДГ „Тошка Петрова“ зарадваха с веселите си песнички и кръшни хорца  всички в общината. Под ръководството на  директора - госпожа Калинка Андреева, госпожа Евелина Георгиева и г-жа Миглена Муцовска  лазарките пяха и танцуваха. Кмета на Общината г-жа Десислава Тодорова посрещна всички в кабинета си, почерпи ги с яйца и пакетчета пълни с лакомства и им пожела светли празници.