Новини

Инж.Десислава Тодорова връчи националната награда за патриотична поезия „Иван Нивянин“ на Тенко Тенев

  27.05.2016 15:00  

 За поредна година днес 27.05.2016г. кмета на Община Борован – инж. Десислава Тодорова връчи националната награда за патриотична поезия “Иван Нивянин“

 Иван Нивянин е псевдоним на поета-партизанин Иван Недков Върбанчов, които ще остане в историята със своите стихове, личните си качества и героичния си подвиг.

    Тазгодишния носител на наградата  Тенко Кънчев Тенев е роден на 10 май 1951 г. в гр. Ямбол. Завършва специалност “Българска филология” във ВТУ “Св. Св. Кирил и Методий” през 1976 г. и висше политическо образование през 1984 г. в гр. София. Членувал е в кабинета на младия писател - София. Бил е председател на Окръжния клуб на младата художествено-творческа интелигенция в Ямбол и на литературното обединение “Васил Карагьозов”. Два пъти е бил директор на Младежки дом – Ямбол (1978-1979) и (2005-2008). Член е на Съюза на българските писатели - София, десет години е бил творчески секретар, а от 2002 г. е председател на Дружеството на ямболските писатели. Член е на националния съвет по работа на Съюза на българските писатели извън столицата. Участва активно в обществено-политическия и културен живот на града. От 1991 г. в продължение на три последователни мандата е избиран за общински съветник. В периода 1991 - 1995 г. е председател на Постоянната комисия по култура към Общински съвет - Ямбол. От 1996 г до 1999 г. е началник-отдел “Култура и вероизповедания”, a от 2000 г. до 2004г. е директор на дирекция “Социално развитие” в община Ямбол. Близо две десетилетия е член на Управителния съвет на Клуба на дейците на културата. Втори мандат е председател на училищното настоятелство в Професионална техническа гимназия „Иван Райнов”, гр. Ямбол.

По време на събитието госпожа Гинка Гергова – Золева представи своята книга „Ние от Нивянин“ и прочете на гостите няколко стиха от книгата си.

След това то продължи  с кратка литературна програма,  в която взеха участие децата от детската градина в с.Нивянин и представители на пенсионерски клуб с.Нивянин.