Новини

Освещаване на новопостроен параклис „Свето Възнесение Господне“ в село Сираково

  13.06.2016 08:37  

Нов православен храм отвори врати в събота в село Сираково. Параклиса „Свето Възнесение Господне“ бе открит и тържествено осветен от протойерей Сашо Стефанов. Много жители и гости на с. Сираково и съседните села посетиха храма и се помолиха за здраве и благополучие, радостни от факта, че вече с. Сираково има собствен православен храм.

Строежът на храма започва през март 2015 г. след като близо 11 години той стои на ниво поставени сградни фундаменти. Още по времето на първия си мандат, инж. Десислава Тодорова – кмет на община Борован, започва активна дейност по осигуряването на възможността за изграждане на храма, водейки се от изконното право на жителите на с. Сираково е да имат свой духовен дом.

Средствата за изграждането на параклиса в с. Сираково са осигурени от капиталовите разходи на община Борован и са на обща стойност 51 070 лева. Изпълнител на обекта е „Ценит-Петков” ООД, гр. Враца.

Официални гости на водосвета бяха кмета на община Борован инж. Десислава Тодорова, зам.-кмета на общината Илияна Донкова, секретаря на общината Яна Бецинска, кмета на с. Сираково - Гриша Георгиев, кмета на с. Добролево – Илиян Буковски, директора на ПГ по транспорт – Десислава Василева, началника на ВиК Борован - Цветомир Стойновски и изпълнителя на проекта Цветан Петков.

Кмета на община Борован инж. Тодорова приветства жителите на с. Сираково, като им пожела много здраве и вяра в Бога, и дари на храма икона „Свето Възнесение Господне“. След водосвета беше осветен и курбан, от който всички присъстващи занесоха в домовете си за здраве.