Новини

Борован посрещна походниците с богата програма и заря

  30.05.2017 13:39  
Борован посрещна походниците с богата програма и заря

На 29 май,вечерта, повече от 800 участници в Националния туристически поход „ По пътя на Ботевата слава”- Козлодуй –Околчица, жители на Борован и гости на общината изпълниха централния площад пред читалище „Цани Иванов”.
Проведе се традиционната Ботева вечер, организирана от Община Борован, и ръководството на похода.
Ботевите поклонници бяха поздравени от Кмета на Община Борован - инж. Десислава Тодорова. 
 „Саможертвата на Ботев и неговите съратници промени съдбата на България. Великите българи са все хора с изключителни духовни и обществени качества, цялостно и завинаги променили към по-добро нашата история, култура и морал. Освен това тези българи са известни в цял свят и чрез тях хората разпознават България. Христо Ботев, каквото и да е казал, душата му изцяло е участвала в думите му, в плача му, в смеха му. Ботев проповядва чрез своите произведения, а и чрез бунтовническия си живот, че свободата е най-важното нещо на света. Без нея няма нормално развитие на нито един човешки индивид“ - беше отбелязано в приветствието към походниците.
В художествената програма взеха участие учениците от Основно училище „Отец Паисий“ с.Борован, самодейните колективи към НЧ“Просвета 1919“с.Малорад, НЧ“Васил Левски“с.Нивянин, НЧ“Пробуда – Добролево“с.Добролево. Ботевите поклонници също се включиха в програмата с изпълнения на стихове,песни и танци.
Вечерта завърши с грандиозна фойерверк програма.
Сутринта на 30 май походниците бяха изпратени от с.Борован и продължиха пътя си по стъпките на Ботев към връх Околчица.В похода се включиха и 20 ученика от ОУ“Св.Св. Кирил и Методий“с. Малорад.