Новини

Отворено писмо от инж. Десислава Тодорова Кмет на Община Борован

  05.11.2012 11:14  
Уважаеми жители на Община Борован,

Във връзка с прочетена декларация от д-р Цезар Пенчев на заседание на Общинския съвет, проведено на 18 октомври 2012г., и негови интервюта в национални и регионални медии (в-к „Стандарт”, в-к „Зов Нюз”, в-к „Враца днес”), като избран от народа Кмет на Община Борован искам да заявя следното:
Много съм разочарована от факта, че д-р Пенчев, в своите медиини изяви, дава негативна оценка за колегите си от Общинския съвет и за служителите на общинската администрация, използвайки епитети като „простотия” и „покорство”. Подобни изказвания не отиват на общински съветник.
Според мен той не намери сили в себе си да организира Общинския съвет да работи за благото на жителите на Община Борован. Работата на всеки общински съвет трябва да е насочена изключително и само към добруването и спокойствието на нейните жители и именно това трябва да е приоритет за общинските съветници. Това е мой приоритет като Кмет на Община Борован и считам, че в името на този приоритет, трябва да бъдат загърбени всякакви партийни пристрастия и междуличностни конфликти.
Разочарована съм още, че през изминалта една година, през която уважавания от мен д-р Пенчев бе начело на Общинския съвет, той не успя да разбере, че най-важните решения, касаещи управлението на общината ги взема Общинския съвет, председателстван от него, а не Кмета.
Като Кмет, който изпълнява решенията на Общинския съвет, заявявам категорично, както съм заявявала и досега, че бих работила с всеки от 13-те съветници, стига да е в полза на жителите на Община Борован.
Грозно е д-р Пенчев да петни името на близките ми, твърдейки, че е „заплашван с убииство”. Сигурна съм, че това негово твърдение е продиктувано от интересите на други хора, на които той се доверява.
Недопустимо и срамно е той като председател на Общинския съвет да ме клевети, да петни името ми, да уронва авторитета и достойнството ми, твърдейки лъжливи факти и обстоятелства в статия от 17 Септември 2012г във в-к Стандарт със заглавие „Кметица към общинар: Цезаре, ще те колим”. Кога д-р Пенчев е чул тези думи изречени от мен?! Категорично заявявам, че това е лъжа и може да се види от видеозаписите на двете медии присъствали на заседанието на Общинския съвет на 23 август 2012г. (Модерна Враца и ЕТА РАВА).
Бих искала да попитам д-р Пенчев дали е искрен в твърдението си, че няма прозрачност нито в администрацията, нито в управлението, нито при вземането на решения, след като самия той бе един от съветниците, искащи провеждането на закрито заседание на общинския съвет, с единствената цел обсъжданите на него въпроси да не станат обществено достояние. Тук е мястото да благодаря на гражданите, присъствали на сесията на Общинския съвет на 23 август тази година, за проявената смелост и гражданска позиция, отстоявайки демократичните принципи в обществото. Вярвам, че вие сте най-мъдрия коректив на нас властимащите.
През последната година за пръв път се проведе публично обсъждане на бюджета 2012. Бяха проведени срещи с граждани, общински съветници и НПО във всички населени места в общината. Всички те бяха оповестени публично в местните средства за осведомяване и публикувани в интернет сайта на администрацията.
Би било редно, преди да подаде оставка като председател на Общинския съвет, д-р Цезар Пенчев да изготви отчет за дейността на същия, както е регламентирано в чл. 17 от Правилника за организацията и дейността на Общински съвет Борован за мандата 2011-2015г., и този отчет да бъда оповестен публично. Именно липсата на този отчет е фрапиращ случай за непрозрачна работа от страна на председателя на Общинския съвет.
Не приемам твърдението на д-р Пенчев във в-к „Зов Нюз”, че Общината „е затънала” и „финансовите задълженията непрекъснато растат”. Като Председател на Общинския съвет той е бил запознат в детайли с финансовото състояние на общината. Към 31.12.2011г. просрочените и дължими суми на Община Борован възлизат на 1 536 130 лв., а към същата дата наличните средства по банковите сметки бяха в размер на едва 2 900 лв.
Факта, че всеки един финансов отчет е гласуван от общинските съветници с мнозинство и без възражения, оборва по категоричен начин горепосочените твърдения.
В същото време сключените от предходния кмет договори с фирма „Енемона” АД са на обща стойност 4 250 800лв, със срок до 2018г. Тези средства следва да се осигурят от местните приходи от общинския бюджет, което е практически невъзможно.
Към 30.6.2012 г. е видно, че просрочените задължения са намалели до 834 940лв., което е почти два пъти по-малко от наследеното от предходното ръководство. През това време нито за ден не е спирала дейността на администрацията, училищата, детските заведения и домашния социален патронаж на територията на община Борован.
От ръководството на общината са предприети процедури по дългосрочно отдаване под наем на общинска земя, с цел осигуряване на значителен финансов ресурс за покриване на задълженията натрупани от моя предшественик.
Приета е с решение на Общинския съвет, предложената от Кмета на общината програма за финансова стабилизация, мерките по която се изпълняват ежедневно. Сигнализирани са Сметната палата, АДФИ и Министерство на финансите за констатираните нарушения на бюджетната дисциплина за периода 2008 – 2011г., поради което на Община Борован не бе заверен финансовия отчет за 2011г.
Не отговаря на истината твърдението на г-н Пенчев от 25 октомври 2012г. във вестник „Зов Нюз”, че „не са върнати средства към ДФ „Земеделие”. На 23 октомври 2012г. са преведени дължимите 218 806 лв, на ДФ „Земеделие” – Разплащателна агенция, които са били незаконосъобразно отклонение от предишното ръководство.
Бих попитала уважавания от мен д-р Пенчев кога е искрен – когато в предизборната си кампания критикува бившето ръководство в общината и водената от него пагубна политика, или когато е готов да застанете рамо до рамо с г-н Цветковски в общинския съвет срещу интересите на жителите в нашата община.
В декларацията си д-р Пенчев заявява, че „заедно с колегите си, общински съветници от ПП ГЕРБ” декларират, „че ще бъдат в опозиция на сегашното управление на Община Борован”. Нека не забравяме, че както аз, като Кмет на община Борован, съм избрана от хората, така и всички общински съветници са избрани от същите тези хора. Както аз, така и те сме се заклели в „името на Република България, да спазваме Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководим от интересите на гражданите от Община Борован и да работим за тяхното благоденствие.” За това е недопустима такава тяхна позиция.
Оставам с дълбоката надежда, че всички общинските съветници ще проявят здрав разум, ще загърбят политическите си пристрастия и личните си интереси, за да се обединят и изберат такъв Председател, който да работи за добруването на всички жители и гости на Община Борован.



КМЕТ НА ОБЩИНА БОРОВАН
ИНЖ. ДЕСИСЛАВА ТОДОРОВА