Туризъм

Привлекателна и гостоприемна с  приятна зеленина, Община Борован разкрива културно – историческото си наследство, природното богатство, дълбоките традиции и уникалните празници и се превръща в предпочитана дестинация за отдих и туризъм.

Интерес за туристите представлява богатата многовековна история на Борован. Община Борован заема достойно място в историята на освобдителното дело на българския народ през епохата на Възраждането.  През Борован минава Христо Ботев на 18 май/ ст. стил./ 1876 г. през селото преминава Христо Ботев със своята чета на път от Козлодуйския бряг за Врачанския балкан. Този маршрут е включен по – късно като част от мемориалния комплекс „Ботев път“ и по него всяка година преминават стотици Ботеви поклонници. По пътя на Ботевата чета всяка година се организира туристически поход. На 29 май пристигат ботевците в с. Борован и най – тържественно се посрещат . вечерта на централния площад с много стихове и песни, посветени на Христо Ботев, с богата програма се поздравляват Ботевите поклонници и с красива заря се отбелязва, че на този ден е минал Христо Ботев през нашето село. 

Село Борован дава възможност на туристите да предприемат незабравимо пътешествие към необятната красота и меката зеленина на природата, да релаксират заедно с тишината и спокойствието на селото, да се опиянят от величието на културен, исторически, екологичен, селски, ловен, конен туризъм.