Новини

25 октомври - Ден на община Борован

  28.10.2013 15:17  
На 25 октомври жителите на Борован отпразнуваха двоен празник - Деня на общината и 136-годишнината от освобождението на селището от турско робство. Стотици жители и гости на общината се събраха на централния площад, за да празнуват заедно. Началото на богата програма беше поставено в 10 часа преди обяд с водосвет, където кметът на Община Борован Десислава Тодорова и председателя на общинския съвет Петър Станев издигнаха националния флаг, под звуците на националния химн.
Вечерта на тържествено заседание на Общинския съвет кмета на общината инж. Тодорова връчи званието почетен гражданин на Борован. Тази година негов носител стана проф. д-р Данаил Врачовски, преподавател в СА „Димитър А. Ценов“ гр. Свищов.
Тя поздрави всички събрали се за празника. „Днес денят е значим. Ден, носещ отпечатъците на 136 години свобода. Следи, дали стимул за развитие, за просперитет, за стремежи и постижения. Днес е денят, в който обръщаме поглед към миналото...“ каза в словото си инж. Тодорова. Тя пожела на жителите и гостите на общината да „бъдат изграждащата, значима сила за свободното и светло бъдеще на родния си край.“, „ да възпитават децата си така, че те да се гордея с корените си и защитават с уменията и постиженията си националната чест.“
Веднага след това една от любимките на народа - Софи Маринова взриви вечерта с хитовете си. Участие в празничната програма взеха и самодейни състави от общината, както и фолклорен ансамбъл „Мездра“.
Поздравителни адреси в общината пристигнаха от Министъра на околната среда и водите, Областния и зам. областния управител на област Враца Венцислав Василев и Борислав Банчев, кметовете на общините Бяла Слатина, Криводол, Ценово и Мизия. Поздравителни адреси изпратиха и директорите на ПГТ „Коста Петров“ и ОУ „Отец Паисии“ в Борован, Янка Такева – председател на синдиката на българските учители, сдружение „Толерантност“, Директора на ТП на НОЙ – Иван Грозданов, Димитър Куцаров – Председател на Национално движение „България си ти!“