Новини

Кмета на Община Борован отвори изнесена приемна в с.Малорад

  17.02.2015 14:13  
На 02. Февруари кмета на Община Борован организира изнесена приемна в с. Малорад. Целта е да се улесни достъпа на жителите на селото с общинската администрация. Всеки първи понеделник от месеца инж. Тодорова и служителите на общината ще бъдат на разположение в Малорад. Кмета заяви, че прави това с цел да помогне на хората, които имат затруднения в придвижването до Борован и немогат да се срещнат с нея лично.
Проведената среща беше с голяма посещаемост. Бяха повдигнати редица въпроси от жителите. Основните обсъждани теми бяха:
- Бюджета на Община Борован
- Дейността на органите на реда на територията на с. Малорад
- Поставени бяха въпроса за рехабилитация и ремонт на язовирна стена на яз. Гарвански геран ( 50 112 лв.)– асфалтирането на 4 улици - ул. Въло Цоловски; ул. Коста Петров; ул. цар Самуил и част от ул. Цено Къчовски на стойност 105 845 лв.,
- Състоянието на язовирите на територията на с. Малорад – яз. Гарвански геран и яз. Езерска падина
- Извършените строително-ремонтни дейности ремонта на Народно читалище „Просвета 1919“. Проектът е финансиран на 100% от държавата чрез Публично инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите“ . Ремонт на сградата не е правен от 1967 г. След 47 години в с. Малорад ще се радват на реновирано читалище. Ремонта ще включва подмяна на дограмата, топлоизолация на фасадата, смяна на ел. и ВИК инсталации, и канализация, ремонт на киносалона, претапициране на 15 % от седалките, укрепена е дървената конструкция под сцената. В сутерена е преградено ново помещение в което е изграден нов санитарен възел с по две клетки.Всички дограми са подменени с PVC и алуминиеви профили. Металните решетки на прозорците са демонтирани, обработени са антикорозионно, боядисани са и са монтирани наново. По покрива са ремонтирани участъците с разкъсана и разлепена ламарина. Подменени са водосточните тръби и казанчетата, а на източната фасада са подменени и улуците. По бордовете на покрива е монтирана нова поцинкована ламарина. В интериора са подменени всички интериорни врати, освен тази на залата. По стените на санитарните възли са положени нови фаянсови плочки до височина 2,0 м. от готов под и около мивките в останалите помещения. В участъците с блажна боя е нанесена нова. В ритуалната зала на първо ниво е премахнат съществуващия мокет, като в останалите помещения са премахнати мокетите и балатумите.Извършена е подмяна на осветителните тела, ключове и контакти и доставка и монтаж на ел.бойлер. свързани са 3 броя климатизатори. Подменена е цялостно мълниезащитата на сградата като са монтирани 5 бр. мълниеотводни пръти и 2 броя заземителни устройства.; както и „Културно – информационен център" в кв. 11, УПИ VII, с. Малорад. Теренът се намира в ромската махала на селото. Сградата е проектирана да се използва целогодишно. Предвидените в проекта помещения са: многофункционална зала за мероприятия, разливна – за разпределяне или бързо приготвяне на храна в зависимост от събитието, тоалетни към залата, зала за тенис на маса със съблекалня и душове, зала за билярдни игри с две маси, зала за тихи игри, тоалетни към залите, котелно помещение. В сградата ще се помещава още административна част с четири офиса и тоалетни към тях.
- Ремонт на моста свързваш община Борован и община Хайредин силно пострадал при наводнението настъпило на 31.07. 2014 г. и затрудняваш придвижването по пътя.
- Очаквания към новия програмен период 2014-2020 необходимо е подмяна на уличното осветление и ремонт на тротоари и площади
- Наболелия проблем за кмета на Общината и жителите на Малорад е безработицата. В края на месеца изтичат договорите на 17 наети по НП „ ОСПОЗ”
Такива изнесени приемни ще бъдат организирани и в селата Нивянин, Сираково и Добролево.