Новини

Поздравителен адрес по случай 24 май

  22.05.2015 11:35  

 

ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС

 

24- МАЙ – ДЕН НА БЪЛГАРСКАТА ПРОСВЕТА И КУЛТУРА И НА СЛАВАЯНСКАТА ПИСМЕНОСТ

 



„ВЪРВИ НАРОДЕ ВЪЗРОДЕНИ, КЪМ СВЕТЛА БЪДНИНА ВЪРВИС КНИЖОВНОСТТА, ТАЗ СИЛА

НОВА ТИ ЧЕСТ И СЛАВА ПОДНОВИ“


              Уважаеми учители, дейци на културата, скъпи ученици !

Отново е 24 май – денят, в който славим делото на светите братя Кирил и Методий, денят на буквите и словото, денят на българския национален дух.

Този възрожденски дух е искрата, която ни кара днес, на 24 май тържествено да почетем и да се  преклоним пред дейците на просветата, културата и науката.

От векове на този ден българският народ изразява и своята признателност, и своето преклонение към българския  учител, тъй като образованието и науката започват винаги от ученическия чин, от класната стая. „Върви народе възродени“- думи,които всеки българин знае от мига, в който е прекрачил училищния праг за първи път, те звучат през целия живот и му вдъхват стремеж към знания и творчество.

А на една нация с достойнство,традиции, гордост и духовност принадлежи бъдещето и всички  ние се чувстваме участници в триумфалното шествие към „Светли бъднини“.

 

Уважаеми съграждани,бъдете достойни участници в това всенародно шествие и нека, образованието, просветата и културата, бъдат висша ценност и отговорност на всеки. Защото запазването на идентичността, на българщината, ще ни отличи като нация.

Уважаеми учители,с дълбока признателност ви поздравявам по случай Деня на писмеността и просветата .Пожелавам ви все така с любов и внимание да извършвате великата си мисия – да образовате нашите деца, бъдещето на България. А вие ученици,обичайте ценете и пазете родния български език. Не забравяйте, че чрез него получавате знание и прозорец към света.Следвайте мечтите си и отстоявайте идеалите си ! Пожелавам ви да бъдете любознателни и последователни в усвояването на знанията в училище. Нека да не угасва искрата за науката, запалена от Кирил и Методий, от народните будители и просветители на нацията, ни защото вие сте нашето бъдеще!

По случай светлия празник пожелавам на всички културни и просветни дейци здраве,творчески успехи, самочувствие, висок професионализъм и вдъхновение и да продължават да съхраняват и предават поколенията,българските традиции, които са изворът, от който черпим гордост и национално самочувствие !

Приятно ми е да обявявам имената на тези педагози, които за 2015 година са номинирани от своите колективи и от Община Борован, за постигане на високи резултати в учебно – възпитателна работа:

 

ЦДГ „Тошка Петкова“с.Борован – г-жа Людмила Георгиева Василева

ОДЗ“Юрий и Гагарин“ с.Малорад – г-жа Галина Димитрова Спасова

ОУ“Отец Паисий“ с.Борован – Ива Богданова Иванчева

ОУ“Св.св Кирли и Методий“ с.Малорад – Мариана Иванова Лесичкова

ОУ“Св.св Кирли и Методий“ с.Добролево – Гинка Миткова Христова

ПГ по транспорт „Коста Петров“с.Борован –Даринка Димитрова Василева

 

Инж.ДЕСИСЛАВА ТОДОРОВА

КМЕТ НА ОБЩИНА БОРОВАН