ПГ Коста Петров

Регионален кръг на Национален конкурс за ученическо творчество

  31.10.2010 10:54  
Регионален кръг на Национален конкурс за ученическо творчество

 На 31 март 2010 г. в Регионална библиотека „Хр. Ботев” гр. Враца се проведе Регионален кръг на Националният конкурс за ученическо творчество на тема : „Приносът на българският народ за победата над хитлерофашизма във Втората световна война”

Сред участниците – ученици от всички училища в регион Враца бе и Мирослава К. Костова – ученичка от ПГ-Т „Коста Петров член на клуб „Съхрани българското” с.Борован с ръководител Даниела Велчовска.Гост на конкурса беше Върбан Павлов, участник във Втората световна война, който връчи грамотите на участниците и своята книга „Дневник на фелдфебел – школника Цеков” Мирослава представи клип на тема „Забравените герои на Борован”. Това е един поглед на съвременния млад човек към едно събитие от живота на селото ни – убийството на петима смели ятаци във местността „Велчова падина” през юни 1944 г.

Тя се обръща към своите съвременници със следното послание:
„Днес имам тежката задача да ви разкажа за едни смели и достойни хора. Казвам тежка, защото думите са безсилни да опишат всички онези страдания, които те са преживели докато са отстоявали своите принципи, докато са се борили за своята кауза.Затова нека просто ви разкажа тяхната история, нека ви покажа лицата на хората, които са пожертвали младост и спокоен живот в името на справедливостта, нека ви покажа едни истински българи, които за съжаление, трябва да призная, че вече са почти забравени,защото младите не се интересуват от тях и делото им, а това е грешка, която трябва да бъде поправена. Тези герои наистина заслужават да бъдат запомнени,защото малко са хората, които са толкова безстрашни, силни и благородни.

Нека ви разкажа за смелите боровански ятаци, участвали в борбата против фашистката власт и оставили своя кървав отпечатък в историята ни. Нека ви разкажа за Тошка Петрова Стойновска, Рашо Трифонов Тарльовски, Цено Мишов Лалковски, Ангел Йошков Бецински, Славко Ценов Врачовски.

Накрая ви призова само към едно: „Помнете и никога не забравяйте тези смели герои, защото те наистина го заслужават”